”Kaikki suunniteltu on saatu tehtyä kiireestä huolimatta”

Uutinen

Aluehallituksen ensimmäinen kevätkausi jää historiaan työntäyteisenä.

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho Vantaan kaupungintalon edustalla kuvattuna.

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho jää kesätauolle hyvillä mielin.

Peltolantien toimistolla, Vantaan Tikkurilassa istuu silminnähden huojentunut henkilö. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho (kok.) johtaa seuraavana päivänä viimeisen aluehallituksen kokouksensa ennen kesätauolle jäämistä.

─ Kevät on ollut hurja. Vaikka oli tiedossa, että täysin uuden organisaation luomisessa on valtava työ, on työn määrä silti yllättänyt. Veikkaan, että uskallan puhua kaikkien luottamushenkilöiden puolesta. Asioita on jouduttu edistämään kiireellä, ja todella tiukat deadlinet edessä, toteaa Raja-Aho.

Aluehallituksen työskentelyssä on näkynyt asiantuntijuus alusta alkaen. Suurin osa hallituksen jäsenistä on sote-alan ammattilaisia, joilla on kokemusta ja näkemystä juuri niistä asioista, joista he ovat päättämässä. Tämä näkyy Raja-Ahon mukaan monesti keskusteluintona ja kantaaottavuutena.

─ Erityisesti politiikan uusille tulokkaille käynnistysvaihe saattaa näyttäytyä monotonisena, kun päätöksenteossa ei päästä vielä käsiksi sisältöihin, kuten hoito- tai palveluketjuihin. Olen muistuttanut, että VAKE:n jaostojen aloittaessa työnsä saadaan lisäväkeä asioiden edistämiseen, jolloin hallituksenkin resursseja vapautuu toiminnan sisällöistä päättämiseen.

Edellinen vapaa arki-ilta maaliskuussa

Raja-Aho pitää koko hyvinvointialueuudistukselle alun perin annettua aikataulua epärealistisena. Tästä johtuen vuoden 2023 alkaessa ei voi olettaa, että kaikki olisi valmista. Päinvastoin.

─ Riittää, että turvallinen siirtymä toteutuu. Muutoin edetään, kuten organisaatiossa yleensäkin: koko ajan oppien ja kehittyen.

Raja-Aho on kokenut vastuullisen luottamustehtävänsä motivoivana, vaikka vaikutukset henkilökohtaiseen ajankäyttöön ovatkin olleet melkoiset. Haasteellisinta on rajojen vetäminen, kun hyvinvointialueen asiat ovat mielessä myös vapaa-ajalla.

─ Muistelen, että edellinen vapaa arki-ilta minulla on ollut maaliskuussa. Käyn edelleen myös päivätyössä, ja teen aluehallituksen puheenjohtajan töitä puolipäiväisesti. Kyllä tässä kevään aikana on monesti miettinyt, miten ihmeessä kaiken ehtii tehdä. Silti kaikki, mitä oli tähän asti suunniteltu, on saatu tehtyä. Se tuntuu hyvältä, Raja-Aho sanoo.

Jalkautuminen tuo tietoa

Kevään aikana Raja-Aho on aluehallituksen puheenjohtajan ominaisuudessa vieraillut useissa VAKE:n toimipisteissä, yhdessä hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkydön kanssa. Itsekin hoitotyön ammattilaisena Raja-Aho tietää, mitkä haasteet määrittävät arkea kentällä. Henkilöstön pariin jalkautuminen on osoittautunut loistavaksi tavaksi saada tietoa ihmisten tuntemuksista.

─   Toimipistevierailuilla kuulee asioita, joita ei muuten saisi tietää. Jalkautumalla henkilöstön arkeen voimme saada tietoa, jonka avulla parannamme VAKE:n pitovoimaa. Henkilöstön työhyvinvointi on kriittisen tärkeää hyvinvointialueen toimintakyvyn kannalta, joten jalkautumismallia tullaan jatkamaan myös tulevaisuudessa, Raja-Aho toteaa.

Kesäkuun 22. alkavan kesätauon jälkeen hallitustyöskentely jatkuu hyvinvointialueen strategian parissa. Sitä ennen aluehallitus, kuten koko VAKE:n päätöksenteko-organisaatio, vetäytyy nauttimaan toviksi Suomen suvesta.

Avainsanat

HyvinvointialuePäätöksetHallinto