Aluevaltuustolla edessä loppuvuoden siirtymäkiri

Uutinen

Kähärä ennakoi, että valtuustokäsittelyyn on tulossa runsaasti keskustelua herättäviä aiheita. Yksi iso teema tulee hänen mukaansa olemaan henkilöstön hyvinvointi ja saatavuus sekä VAKEn kilpailukyky muihin hyvinvointialueisiin verrattuna – veto- ja pitovoima, siis.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä Tikkurilan keskustassa kuvattuna.

Sirkka-Liisa Kähärä luottaa aluevaltuustossa hyvään neuvotteluyhteyteen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen (VAKE) aluevaltuusto aloitti syyskautensa 30. elokuuta.

Ensimmäisessä kokouksessa valtuusto käsitteli muun muassa Vantaan ja Keravan kaupungeilta hyvinvointialueelle siirtyviä sosiaali- ja terveydenhuollon sopimuksia, toimitiloja sekä omaisuutta.

Turvalliseen siirtymään liittyvät sopimukset ja juridiset kysymykset ovat tulleet esityslistoilta valtuutetuille tutuiksi. Ja mitä lähemmäs vuoden vaihdetta mennään, päätöksenteon tahti vain kiihtyy. Edessä on siirtymäkiri.

Valtuustoryhmät ovat pohjustaneet loppuvuoden 2022 työsarkaa kesän aikana käsittelemällä muun muassa hyvinvointialueen strategiaa.

Strategialla tulee olemaan näkyvä rooli valtuuston syksyssä.

Strategia on ensimmäinen konkreettinen asia, jossa valtuuston kädenjälki tulee näkymään. Olen varma, että se tulee herättämään valtuustossa paljon keskustelua. Strategialla linjataan tulevaa valtuustokautta, mutta sen lisäksi pitää olla tulevaisuuteen pidemmän tähtäimen tavoitteita, toteaa aluevaltuuston puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä (sd).

Kahden kauppa toimii

Kähärä on kesän aikana ehtinyt pitää pitkän loman; matkustella, rentoutua, ja käydä pitkästä aikaa festivaaleilla. Akut on ladattu loppuvuoden tiivistä työtahtia varten.

Kevätkausi yllätti varmasti kaikki: työmäärä oli valtava. Eikä loppuvuosi tuo helpotusta. Tätä taustaa vasten ymmärrän julkisuudessa käytyä keskustelua luottamustehtävien päällekkäisyydestä. Itse olen sitä mieltä, että ajankäyttö kaikissa kolmessa päätöksentekotasossa (eduskunta, kaupunginvaltuustot, aluevaltuustot) on varmasti haasteellista – vaikka tahtotila asioihin vaikuttamiseen olisi vahva, sanoo Kähärä.

Kahden kaupungin kauppa on Kähärän mukaan osoittautunut päätöksenteon kannalta toimivaksi yhtälöksi.

─ Asioista päättäminen on helpompaa. En ole huomannut valtuustossa minkäänlaista kuppikuntaisuutta, jota herkästi syntyy, jos päättäjillä on useamman tahon etu ajettavana. Lisäksi yhteisöllisyyden rakentaminen kahden kaupungin kesken on huomattavasti helpompaa.

Sanalla sanoen: palvelu

Pohtiessaan alkavaa syyskautta Kähärä ennakoi, että valtuustokäsittelyyn on tulossa runsaasti keskustelua herättäviä aiheita. Yksi iso teema tulee hänen mukaansa olemaan henkilöstön hyvinvointi ja saatavuus sekä VAKEn kilpailukyky muihin hyvinvointialueisiin verrattuna – veto- ja pitovoima, siis.

Toista isoa teemaa yhdistää sana ”palvelu”.

─ Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen saatavuus; ennaltaehkäisevien palveluiden riittävyys; palveluverkko eli palveluiden sijoittelu tulevaisuudessa; digitaalisten palveluiden rohkea lisääminen. Kaikki nämä ovat lähitulevaisuudessa pöydällä. Ja totta kai rahoituksen riittävyydestä tullaan käymään vilkasta keskustelua: miten pystytään hyvinvointialueille myönnetyillä määrärahoilla järjestämään kaikki mitä pitää. Uskon, että VAKE tulee pärjäämään, sillä valtuusto pystyy rakentamaan vaikuttavat palvelut hyvinvointialueelle, joka on myös kehuttu työpaikka, arvioi Kähärä.

Aluevaltuuston esityslistat ja pöytäkirjat löytyvät päätössivustolta https://vakehyva.cloudnc.fi/fi-FI.

Avainsanat

Hyvinvointialue